Wat is het verschil tussen vrij chloor, gebonden chloor en totale chloor?

Wat is het verschil tussen vrij chloor, gebonden chloor en totale chloor?

Wat is het verschil tussen vrij chloor, gebonden chloor en totale chloor?

Bij het gebruik van chloor dien je te weten wat het verschil is tussen vrije chloor, gebonden chloor en totale chloor voor een perfecte desinfectie.

Vrij chloor

Bij het meten van chloor in uw zwembad, meet u steeds het vrije chloorgehalte, want dit zorgt voor de oxidatie en desinfectie van het water. Vrij chloor is in een zwembad of spa aanwezig na toevoeging van vloeibaar chloor, chloortabletten, chloorgranulaten of na activatie van een zoutelektrolyse. De aanwezigheid van vrij chloor, in combinatie met een correcte pH-waarde (deze ligt tussen 7,2 en 7,4), zorgt ervoor dat het water helder en gedesinfecteerd is.

Te weinig vrij chloor

Indien de concentratie vrij chloor te laag is (en de gebonden chloor te hoog), treedt groei op van algen, bacteriën en virussen. Met andere woorden, het zwemwater zal troebel of groen zijn en NIET gedesinfecteerd!

Te veel vrij chloor

Te hoge concentraties vrij chloor zijn ongezond door de vorming van trihalomethanen, zoals chloroform. Bijkomende nadelen zijn de verkleuring van bijvoorbeeld textiel en haren en de aantasting van onder andere zwembadfolie en pvc leidingen. Zwem niet in water met concentraties hoger dan 5 mg/l vrije chloor!

Vrij chloor meten

Het vrij chloor kan altijd nagemeten worden in mg/l met behulp van een digitale chloormeter (een checker of een fotometer). Is de pH-waarde lager dan 7,2 zal 50% van het chloor actief zijn. Is de pH hoger dan 7,6, dan zal het vrij chloor minder tot niet actief zijn. Volgende concentraties vrij chloor dienen gerespecteerd en regelmatig nagemeten te worden.

  • overdekt zwembad: 0,5 – 1,5 mg/l
  • openlucht zwembad: 0,5 – 3,0 mg/l
  • spa, jacuzzi of whirlpool: 1,0 -3,0 mg/l

 

Gebonden chloor

Vanaf het moment dat vrij chloor zich bindt aan de vuildeeltjes in het water, spreekt men over gebonden chloor. Met andere woorden: gebonden chloor is een maat voor de ‘vuilvracht’ van het water. Gebonden chloor desinfecteert niet en is zelfs schadelijk voor de gezondheid en de waterbalans.

Gebonden chloor meten

De maximale concentratie gebonden chloor is 0,6 mg/l. Bij een lage pH (<7) kan te veel gebonden chloor (=chlooramines >1mg/l) overgaan in de vorm van trichlooramine, wat een irriterende geur veroorzaakt met oog, neus- en slijmvliesirritaties tot gevolg. De chloor in je zwembad zal dus niet ruiken als de pH correct is en de gebonden chloor laag wordt gehouden. De gebonden chloor meet en bereken je door van de totale chloor het vrij chloor af te trekken.

Gebonden chloor verwijderen

Je kan het gebonden chloor met behulp van een chloorshock verwijderen. Dat doe je door de concentratie vrij chloor te verhogen tot 10 keer de concentratie gebonden chloor.

Totale chloor

Totaal chloor is de som van vrij en gebonden chloor in een zwembad.

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken