Zoutelektrolyse in mijn zwembad: wat zijn de voor- en nadelen?
Zoutelektrolyse: chloor of geen chloor?
Zoutelektrolyse is een systeem voor de desinfectie van een zwembad of spa door elektrolyse. Daarvoor wordt eerst het zwembadwater licht gezouten: 2 tot 6 g/liter water. Vervolgens stroomt het zwembadwater door de elektrolytische installatie, waardoor het opgelost zout verandert in natuurlijk chloor (of natriumhypochloriet of NaoCl).
Zoutelektrolysesystemen in zwembaden worden steeds populairder. Of je nu een nieuw zwembad bouwt of je bestaande zwembad ombouwt naar een zoutelektrolysesysteem, er zijn een paar belangrijke zaken die je in overweging moet nemen.
Misverstanden over zoutelektrolyse
Er bestaan heel wat misverstanden rond het gebruik van zoutelektrolyse in zwembaden en spa’s. Een van die misverstanden is dat er geen chloor meer aanwezig is in het bad. Dit klopt NIET! Een zoutsysteem ontsmet net het water met chloor, zoals de meeste systemen. Het verschil zit hem in de manier waarop chloor aan het zwemwater wordt toegevoegd. Zoutchloorgeneratoren zetten natriumchloride (NaCl) om in chloor door middel van elektrolyse. Het zoute water wordt elektrisch geladen, waardoor de zoutmoleculen worden gesplitst en chloor (Cl) wordt gegenereerd. Er wordt dus ter plaatse vrij chloor aangemaakt! Hoge chloorconcentraties zijn dus nog steeds mogelijk in een bad met zoutelektrolyse. Het regelmatig manueel controleren van het vrij chloor (HI7014) en pH-waarde (HI981274, HI981004) is en blijft noodzakelijk.
Een tweede misverstand is dat een zoutelektrolyse een automatische waterbehandeling is. Dit klopt NIET. Een zoutelektrolyse is feitelijk een onafgebroken dosering van chloor. Als gebruiker bepaal je zelf de chloorproductie door het toestel in te stellen op een lage of hoge intensiteit, vaak aangegeven in een percentage. De benodigde hoeveelheid chloor in het zwembad is echter afhankelijk van het weer en het zwemgedrag. Mooi weer en veel zwemmers resulteert in meer chloorverbruik. Een zoutelektrolyse dien je op basis hiervan zelf aan te sturen. Een dagelijks bezoek aan de technische ruimte in de zomer is niet ondenkbaar.
Conclusie: een zoutelektrolyse is geen automatische chloorregeling en over- of onderdoseringen van chloor komen zeer frequent voor. Bovendien zal de pH van het water ook stijgen als gevolg van de aanmaak van chloor. Hierdoor dient de pH van het water regelmatig te worden gemeten en verlaagd met pH minus of een zuur.
Een veel voorkomende mythe is ook dat zoutsystemen geen onderhoud nodig hebben. Ook dat is onjuist. De chemicaliën moeten nog regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Je moet ook zout aan je zwembad toevoegen, afhankelijk van de tijd van het jaar en het gebruik. De zoutcel moet ook van tijd tot tijd worden geïnspecteerd en gereinigd. Tenslotte is het zout aanwezig in het water agressief naar alle metalen en andere onderdelen van de technische installatie (ladder, as van een rolluik, circulatiepomp, filter …). Op lange termijn heeft het gebruik van zout vaak heel wat nadelen!
Voordelen zoutelektrolyse
- Geen geurhinder.
- Geen bussen chloor nodig.
- Het water voelt zachter aan.
Nadelen zoutelektrolyse
- Werkt nog altijd op basis van chloorchemie. Hierbij kan je dus niet chloorvrij zwemmen. Dit is namelijk een fabeltje dat geldt voor zowel hydrolyse- als zoutelektrolysesystemen. Het zout zelf heeft geen ontsmettende werking.
- Werkt op basis van zout, dat zeer corrosief is. Hierdoor moet alle materialen erop aangepast worden (aangepaste warmtepomp, as van de rolluik, ladder …)
- Chloor wordt op een vast ritme aangemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat bij een hoog chloorverbruik het toestel niet geschikt is om voldoende chloor aan te maken om het zwembad te ontsmetten. Een gewone chloordosering kan hier wel op inspelen, vermits het zijn chloor niet meer moet aanmaken, maar gewoon dient te doseren.
- Duur in aankoop. De elektrolysecel dient geregeld vervangen te worden.