Wat is vloeibaar chloor voor zwembaden?

Hoeveel chloor in je zwembad? 

Wat is vloeibaar chloor voor zwembaden?

Om optimaal te kunnen genieten van je zwembad of spa, moet de hoeveelheid chloor in het zwembad op peil zijn. Een goede ontsmetting is noodzakelijk! Hiervoor dien je de juiste hoeveelheid chloor toe te voegen die de bacteriën zal bestrijden. De correcte concentratie vrij chloor voor gezond water zit tussen 0,5 – 3,0 ppm voor openluchtzwembaden, tussen 0,5 – 1,5 ppm voor binnenzwembaden en tussen 1 – 3 ppm voor spa’s (parts per 1000/mille). Bij een hogere concentratie loop je risico op huidirritaties of rode ogen. Bovendien is het toedienen van chloor enkel effectief als de pH-waarde van het water tussen 7,0 en 7,6 ligt.

Hoe de hoeveelheid chloor berekenen?

Het is belangrijk dat je regelmatig de chloorwaarde controleert, bijvoorbeeld met een digitale fotometer. De hoeveelheid chloor die je nodig hebt, wordt berekend op basis van de hoeveelheid zwemwater, het soort chloor dat je zal gebruiken en welke pH-waarde het water heeft.

Wanneer er lange tijd niet in het zwembad is gezwommen, is het aanbevolen om te starten met een chloorshock. Om het chloorgehalte op peil te houden kan je best regelmatig de waterkwaliteit meten en zo de dosis aanpassen.

Hoeveel chloor per liter of per 1000 liter?

  • Snel oplossend chloor (chloor 70): 4 g/1000 liter water of 0,4 g/100 liter water
  • Langzaam oplossend chloor (chloor 90): 8 g/1000 liter water of 0,8 g/100 liter water
  • Vloeibaar chloor: vnl. bij doseersystemen

 

Automatisch chloor doseren

Een ideale oplossing om niet meer manueel de chloor van je zwembadwater te regelen, is een automatisch meet- en doseersysteem. Via een combinatie van meetsensoren, doseerpompen en vloeibare chemicaliën wordt de pH-waarde én het chloorgehalte in je zwembad of spa continu gemeten én op peil gehouden. Het enige wat je hoeft te doen om helder water te behouden is het systeem bijvullen. Handig dus!

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken