Last van te veel chloor in je zwembad?

Last van te veel chloor in je zwembad?

Last van te veel chloor in je zwembad?

Is het schadelijk/wat zijn de gevolgen?

Te veel chloor in een zwembad kan onder andere irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen veroorzaken. Dit wordt niet door het chloor zelf veroorzaakt, maar door de reactie die ontstaat wanneer chloor in aanraking komt met vuildeeltjes zoals zweet, haar, vuil, ook wel gebonden chloor genoemd.

Natuurlijk wil je het chloorgehalte het liefst terug op peil en in balans krijgen. Maar hoe doe je dat?

Hoe verlaag je het te veel aan chloor in je zwembad?

Er zijn eigenlijk twee oplossingen om te veel chloor in een zwembad te verwijderen: een chemische en een natuurlijke oplossing.

Chemische oplossing

Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal het chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrij chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen. Dit is eigenlijk een gevolg van de afbraak van het chloor in het bad, die de pH juist doet verhogen.

Natriumthiosulfaat is bij de meeste drogisterijen te koop en ook bij de meeste zwembadbouwers. Volg steeds de richtlijnen op de verpakking!

Natuurlijke oplossing

De natuurlijke oplossing is het bad open laten liggen op een zonnige dag. Het rolluik of dekzeil dient dus van het bad gehaald te worden. De uv-stralen van de zon zorgen ervoor dat het chloor op een natuurlijke manier wordt afgebroken. Dit kan zelfs zeer snel optreden. Volgende concentraties vrij chloor dienen gerespecteerd en regelmatig nagemeten te worden, bijvoorbeeld met een digitale fotometer.

  • overdekt zwembad: 0,5 – 1,5 mg/l
  • openlucht zwembad: 0,5 – 3,0 mg/l
  • spa, jacuzzi of whirlpool: 1,0 -3,0 mg/l

 

Indien u nog steeds problemen ondervindt, contacteer uw zwembadinstallateur.

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken