pH-waarde zwembad te hoog: wat moet ik doen?

pH-waarde zwembad te laag: wat moet ik doen?

pH-waarde zwembad te hoog: wat moet ik doen?

Wanneer de pH-waarde van je zwembad te laag is, is het belangrijk deze opnieuw te doen stijgen en te doseren aangezien het bepaalde gevolgen met zich kan meebrengen.

Oorzaak en gevolgen van te lage pH-waarde

De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad. Het kan leiden tot corrosie van alle metalen onderdelen in je zwembad of technische ruimte (ladders, warmtepompen, circulatiepompen, verlichting …).

Bij een lage pH (<7) kan gebonden chloor een irriterende geur veroorzaken met oog-, neus- en slijmvliesirritaties tot gevolg.

Opgelet: de pH van je water altijd meten als het water op de juiste temperatuur is. De pH zal stijgen als de temperatuur van het water stijgt. De pH van het water corrigeren heeft weinig zin als de temperatuur niet op het gewenste peil is. De pH zal opnieuw veranderen door het opwarmen/afkoelen van het water. Een meet- en doseertoestel voor pH en chloor zal dit probleem automatisch opvangen en corrigeren.

Hoe kan ik de pH-waarde verhogen?

Het verhogen van de pH kan enkel op een chemische manier, namelijk door het toevoegen van ofwel ‘pH plus’ (voor kleine pH-aanpassingen) of met behulp van natriumhydroxide (voor grote pH- aanpassingen).

pH-waarde verhogen met soda

Om kleine pH-aanpassingen te doen kan je ook bakpoeder of soda gebruiken. Sodakristallen zullen de pH-waarde verhogen, maar je zal niet hetzelfde resultaat behalen als bij pH plus. Baksoda heeft een zwakker effect dan pH plus.

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken