Ideale calciumhardheid zwembadwater

Ideale calciumhardheid zwembadwater

Ideale calciumhardheid zwembadwater

Deze meting wordt vaak de ‘hardheid’ van het water genoemd. Men spreekt van ‘hard’ water bij hoge calciumgehaltes en ‘zacht’ water bij een laag calciumgehalte.

Wat is calciumhardheid voor zwembadwater?

De calciumhardheid geeft aan hoeveel kalk er in je water zit. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in jouw zwembad of spa. En omgekeerd: een tekort aan kalk zal het water agressief maken. Anderzijds zal een teveel aan kalk troebel water en/of kalkafzetting veroorzaken. Een te hoog opgelost calciumniveau kan schadelijk zijn voor een zwembad, terwijl een laag calciumniveau ook dure problemen kan veroorzaken zoals de zwembadranden die hun calcium verliezen aan het zwembadwater.

Wat is de ideale waarde van calciumhardheid voor mijn zwembadwater?

De calciumhardheid wordt uitgedrukt in mg/l calciumcarbonaat (CaCO3). De ideale waarde ligt tussen de 100 en 200 mg/l en kan gemeten worden met bv. een fotometer.

Ter info: 10 mg/l CaCO3 = 1 graad Franse hardheid (°FH) = 0,56 graad Duitse hardheid (°DH).

Calciumhardheid in mijn zwembad verhogen

Als het niveau lager is dan 200 ppm, moet je het calciumniveau verhogen. Meet voldoende calciumchloride af en voeg dit toe aan een emmer warm water (nooit omgekeerd!). Voeg deze oplossing toe aan het zwembad en laat nadien de filter ongeveer 6 uur draaien.

Calciumhardheid in mijn zwembad verlagen

Als het calciumniveau hoger is dan 200 ppm, is je zwembadwater te hard en moet je dit niveau verlagen. Dit kan je het beste doen door een deel van het water te laten weglopen en vers water toe te voegen. Hierdoor wordt de calciumconcentratie in het water verdund, waardoor de te hoge concentratie calcium wordt verlaagd.

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken