Hoe kan je best de pH- en chloorwaarde van je zwembad meten?

Hoe kan je best de pH- en chloorwaarde van je zwembad meten?

Hoe kan je best de pH- en chloorwaarde van je zwembad meten?

Manuele vs digitale ph- en chloormeters voor zwembaden

Er bestaan drie manieren om de ph- en chloorwaarde te meten van een zwembad: met teststrips, met testdruppels/testkitjes, of digitaal.

Manueel pH en chloor meten

Teststrips voor zwembadwater

Deze manuele methode van chloor en pH meten in een zwembad is zeer goedkoop, maar eveneens zeer onbetrouwbaar. Teststrips verkleuren als ze in contact komen met zonlicht en vocht. Met andere woorden, na het openen van de verpakking worden teststrips zeer snel onbruikbaar. Verder zijn de kleuren op teststrips zeer moeilijk af te lezen en te interpreteren. Nauwkeurige pH- en chloor-metingen zijn hierdoor niet mogelijk. Zelfs een digitale uitlezing van teststrips is vaak niet correct, aangezien de teststrip de zwakke schakel is in deze methode. Bijvoorbeeld, een niet gebruikte teststrip die vochtig is en/of in de zon heeft gelegen, is vaak al verkleurd en zal na gebruik altijd een verkeerd resultaat opleveren.

Druppels of testkits

Testdruppels zijn zeer gevoelig aan licht en warmte, waardoor correct de pH- en chloorwaarde meten zeker niet evident is. Bovendien is het meetbereik van deze methoden vaak beperkt.  Tenslotte zijn de kleuren zeer moeilijk af te lezen en te interpreteren.

Digitale chloor- en ph-meters

Verschillende digitale chloor- en ph-meters

De enige correcte en betrouwbare manier om pH en chloor te meten, is door gebruik te maken van een digitale meter. Zowel de pH als de chloorwaarde (ORP of redox-waarde) kan je met een digitale tester met elektrode meten, ofwel met een checker-fotometer.

Hanna Instruments heeft speciaal voor het analyseren van de pH in zwembaden en spa’s twee digitale pH-meters ontworpen: de HI981274 en de HI981004. Voor een objectieve analyse van het vrij chloor is de HI7014 checker-fotometer beschikbaar. Deze toestellen geven betrouwbare resultaten en zijn eenvoudig in gebruik.

Verder zijn er ook nog gesofisticeerder toestellen zoals een multiparameter fotometer die zowel pH, alkaliniteit, vrij/totaal chloor en cyanuurzuur meet, of een professioneel labomodel dat voor dagelijkse controle dient.

(Naast manueel kunnen pH- en vrije chloorwaarden ook automatisch worden gemeten en continu bijgestuurd met een automatische doseerregeling.)

Werkwijze zwembadwater testen

Om met een checker-fotometer de kwaliteit te testen vul je een cuvet met zwembadwater en zet je de meter zo op nul. Daarna voeg je  reagens toe en kan je de kleur van de reactie meten. Digitale testers voor zwembadwater werken met elektrodes die je moet kalibreren voor gebruik. Daarna kan er eenvoudig gemeten worden.

Waarom pH- en chloorwaarde meten zwembad

Door met een digitale tester de pH- en chloorwaarde te meten krijg je een betrouwbaar beeld van jouw zwemwaterkwaliteit. Bovendien zijn ze eenvoudig in gebruik en geschikt voor zowel particulier als professioneel gebruik. Door correct te meten krijg je makkelijker controle op de waterkwaliteit en vermijd je over- en onderdosering van chemicaliën.

Hoe vaak ph- en chloorwaarde meten zwembad

In principe dient er in het seizoen wekelijks gemeten te worden indien je chemicaliën manueel toevoegt, en naar gelang het zwemverkeer. Met een automatische doseerregeling wordt de kwaliteit van het zwemwater 24 op 24 gemeten.

Waar kan je pH- en chloormeters voor zwembad kopen?

Maak een afspraak met de zwembadinstallateur in jouw regio voor meer informatie!

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken