Troebel, melkachtig of wit zwembadwater helder krijgen: hoe doe ik dat?

Troebel, melkachtig of wit zwembadwater helder krijgen: hoe doe ik dat?

Troebel, melkachtig of wit zwembadwater helder krijgen: hoe doe ik dat?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het niet helder zijn van uw water.

Waarom wordt mijn zwembadwater troebel?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het niet helder zijn van je zwembadwater.

Te veel vlokmiddel in zwembad

Er is te veel vlokmiddel aanwezig in het zwembad doordat het middel niet volledig is opgelost, wat troebel zwembadwater kan veroorzaken. Je kan dit oplossen door de pH-waarde te meten en bij te stellen. Indien dit niet het gevraagde resultaat geeft, kan je een deel van het zwembad leegpompen, bijvullen met proper leidingwater en nadien de pomp aanzetten en een hele tijd laten filteren.

Te veel ijzer in het water

Te veel ijzer in je water zorgt voor bruine plekken, vertroebeld of bruin water.

Te veel fosfaat/nitraat

Deze stoffen kunnen ook voor verkleuring van je zwembad zorgen, het water zal eerder groen worden.

Onweer

Lees: Hoe krijg ik mijn groen zwembadwater terug helder na onweer?

Troebel of melkachtig zwembadwater terug helder krijgen

Chloorshock?

De beste manier om terug helder water te krijgen is met behulp van een chloorshock.
Lees: Hoe krijg ik mijn groen zwembadwater terug helder na onweer?

Troebel of melkachtig zwembadwater voorkomen

Onderstaande waarden zijn belangrijk voor het behouden of opnieuw verkrijgen van helder water:

pH-waarde

Controleer de pH-waarde van je bad met een digitale pH-meter. De pH-waarde moet zich bevinden tussen 7,0 en 7,6. Indien dit niet het geval is, corrigeer de waarde met pH+ of pH-. Controleer eventueel ook de alkaliniteit van het water (bv. met de HI7754).

Vrij chloorwaarde

Controleer met een digitale fotometer het chloorgehalte (bv. HI701, HI97104, HI83326). De ideale vrij chloorwaarde in een openluchtzwembad is tussen 0,5 en 3,0 mg/l, in een binnenzwembad tussen 0,5 en 1,5 mg/l en in een spa tussen 1,0 en 3,0 mg/l. Wanneer er te weinig vrije chloor aanwezig is, kan het chloor de algen niet bestrijden en het water niet voldoende desinfecteren.

Cyanuurzuur

Gebruik een fotometer om het cyanuurzuur in het water te controleren. Vrije chloor is niet meer actief indien de concentratie cyanuurzuur groter is dan 70 mg/l! Cyanuurzuur is afkomstig van chloortabletten en granulaten. Gebruik bij voorkeur altijd vloeibare chloor in combinatie met een pH- en chloorautomatisatie.

Calciumhardheid

Controleer de calciumhardheid in je water met een fotometer of testkit. Te veel kalk zorgt voor vertroebeling. De calciumhardheid ligt ideaal tussen 100 en 200 mg/l CaCO3.

Ijzergehalte

Te veel ijzer in je water zorgt voor bruine plekken, vertroebeld of bruin water. De maximale concentratie ijzer in een bad is 0,2 mg/l en kan gemeten worden met een checker-fotometer voor ijzer. Gebruik bij voorkeur geen putwater om jouw zwembad of spa te vullen!

Nitraat en fosfaat

Controleer de concentratie nitraten (< 50 mg/l) en fosfaten (< 2,5 mg/l) in je water  met een fotometer. Deze stoffen zijn afkomstig van meststoffen (bv. gazon) die eventueel in jouw bad terecht gekomen zijn. Nitraten en fosfaten zijn voedingsstoffen voor algen die op hun beurt groen water veroorzaken.

Filterinstallatie

Controleer de werking van uw filterinstallatie. Reinig regelmatig de filter door bijvoorbeeld wekelijks terug te spoelen (backwash). De waterbehandeling in een zwembad is immers voor 50 % afhankelijk van de filtratie. Indien er veel kleine partikels aanwezig zijn in het water kan je de efficiëntie van de filter verhogen door gebruik te maken van een flocculant of vlokmiddel. Opgepast, indien je te veel vlokmiddel gebruikt, kun je troebel (melkachtig) water krijgen.

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken