Blijft de chloorwaarde van je zwembad te laag? Dit is wat je kan doen!
Indien de concentratie vrij chloor te laag is treedt er groei op van algen, bacteriën en virussen. Het zwemwater zal troebel of groen zijn en NIET gedesinfecteerd! Met andere woorden: de kans op infecties is groter.
Hoe kunt u het chloor in uw zwembad nu verhogen?
Chloorshock
Wat doet een chloorshock? Wanneer je voor het eerst van je zwembad gaat genieten, of er na lange tijd terug gebruik van maakt, dan zal je het chloorgehalte op niveau moeten krijgen. Dit doe je door een chloorshock uit te voeren. Een chloorshock is het toevoegen van een extra hoge dosis (ev. vloeibare) chloor aan het zwembad, om zo het chloorgehalte een boost te geven en op peil te brengen. Opgelet: vooraleer je een chloorshock uitvoert, controleer je best eerst de pH- en chloorwaarde.
Wanneer dien je een chloorshock uit te voeren?
- Vanaf dat de chloorwaarde (bijna) 0 is.
- Bij nieuw zwembadwater/ het allereerste gebruik van je zwembad
- Na de winterperiode
- Na een vakantie wanneer het water niet genoeg gecontroleerd werd
Tijdens deze periodes zakt het chloorniveau in het zwembad. In dat geval kan je het chloorgehalte niet verhogen door de normale dosis chloor toe te voegen. Het chloorgehalte herstelt zich het snelst door een chloorshock uit te voeren.
Wanneer kan ik terug zwemmen na een chloorshock?
Het beste wacht je na de behandeling minstens 12 uur met zwemmen.
Automatisch doseersysteem
Een ideale oplossing om niet meer manueel de waarde van je zwembadwater te regelen, is een automatisch meet- en doseersysteem. Via een combinatie van meetsensoren, doseerpompen en vloeibare chemicaliën wordt het chloorgehalte in je zwembad of spa continu gemeten én op peil gehouden. Het enige wat je hoeft te doen om helder water te behouden is het systeem bijvullen. Het systeem zal automatisch een hogere dosering chloor toevoegen indien nodig.