8 tips voor het opstarten van uw zwembad na de winter

Bereid u nu voor op de zomer!
8 tips voor het opstarten van uw zwembad

8 tips voor het opstarten van uw zwembad na de winter

De winter is nog niet helemaal voorbij en toch inspecteert u nu al best uw zwembad voordat u het opnieuw in gebruik neemt. We geven u acht tips om al vóór de lente voor uw zwembad te zorgen en de heropstart van het zwemseizoen probleemloos te laten verlopen.

1. Uitrusting

In de winter worden de meeste zwembaden niet gebruikt. Daarom maken we ons niet al te veel zorgen, we zeggen tegen onszelf dat we moeten wachten op de lente. Het wordt echter aanbevolen om alle zwembaduitrusting tijdens de winter te controleren: technische ruimte, pomp, filter, afdichtingen, liner, enz. De winter is de perfecte tijd om allerlei taken uit te voeren en noodsituaties te vermijden voor als het mooie weer eraan komt.

2. Vervang versleten materiaal

Om ergernis tijdens het zwemseizoen te voorkomen, is het beter een versleten onderdeel te vervangen, dan te wachten tot het kapot gaat. Voorkomen is beter dan genezen.

3. Het zwemwater

Heeft u maatregelen genomen om het zwembad te beschermen tegen de kou? Is het zwembad afgedekt met een dekzeil? Hieronder enkele aanbevelingen.

Bij gebruik van een netzeil: controleer de waterconditie, zeker tijdens de dooi. Als het water groen begint te worden, behandel het dan met niet-gestabiliseerd chloor voor water dat is behandeld met chloor.

Een ondoorzichtig afdekzeil beperkt het risico op fotosynthese en de ontwikkeling van algen. Het is noodzakelijk om de bladeren die zich daar ophopen regelmatig te verwijderen. Dit beperkt de watervervuiling en vermindert de belasting van de ankerpunten van de afdekking aanzienlijk. Net als sneeuw op het oppervlak van een zeildoek, dat al snel een probleem wordt.

Als u ervoor kiest om uw zwembad niet af te dekken, raden wij u aan om het zo laat mogelijk te overwinteren om de leidingen te beschermen tegen bevriezing, door de filtratie te stoppen en de leidingen te blokkeren. Verwijder regelmatig bladeren en ander vuil dat op het wateroppervlak drijft. Voorkom ophoping. Bladeren op de bodem van uw zwembad kunnen uw zwembadfolie doen verkleuren. Controleer de staat van de skimmers en vervang indien nodig hun mand.

4. Reinig de filter

Filtratie alleen al is goed voor 80% van de waterbehandeling, dus regelmatige reiniging van de filter is essentieel.

Zandfilter

Het wordt aanbevolen om het filterzand elke vijf à zes jaar te vervangen. De zandkorrels slijten na verloop van tijd en houden minder onzuiverheden vast. U kunt de staat van de filterzeven controleren door het zand te vervangen. Eén kapotte zeef kan veel zand doorlaten in het zwembad. Als het zand minder dan vijf jaar oud is, adviseren wij om een filterontkalker te gebruiken om onzuiverheden en kalkaanslag uit het zand te verwijderen. Hierdoor kunt u het seizoen beginnen met een efficiënte filter.

Diatomeeënaardefilter

Het wordt aanbevolen om de diatomeeënaardefilter elk jaar te demonteren, alle aarde te verwijderen en de filter te reinigen. Nadat u alle diatomeeën heeft verwijderd, dompelt u de vinnen onder in een bak met ontkalker. Dit wordt nog meer aanbevolen als uw water hard is. Dit maakt het ook mogelijk om de staat van de vinnen te controleren.

Patroonfilter

Demonteer de patroon en controleer of deze niet vervormd of verkalkt is. Vervang indien nodig. De filterpatronen worden gemiddeld om de twee à drie jaar vervangen.

Filtermanometer

Controleer of de manometer nog werkt en terug naar nul gaat wanneer de filtratie stopt. De manometer is belangrijk omdat deze de verstoppingsstatus van de filter aangeeft.

5. Controleer de pomp

Gebruik de winter om versleten pomponderdelen te inspecteren en te vervangen. Controleer ook de staat van de pompkorf, voorfilter en afdichtingen en vervang deze indien nodig.

6. Controleer de technische ruimte

Als uw zwembad is uitgerust met geautomatiseerde behandelingsapparatuur zoals een pH-doseersysteem, is het einde van de winter het ideale moment om onderhoud aan de apparatuur uit te voeren. Reinig de elektrolysecel (bij zoutelektrolyse) door deze onder te dompelen in een ontkalkingsoplossing. Controleer de kalibratie van de elektrode (bij chloordosering) bijvoorbeeld met BL123-70 kalibratiekit.

7. Controleer afdichtingen

Het is gemakkelijk om te vergeten de afdichtingen van apparatuur te controleren. Smeer met neutraal vet en vervang alle afdichtingen bij lichte slijtage zoals pompdeksels, kleppen …

8. Controle schoonmaakaccessoires

Schoonmaakgereedschap is essentieel voor het onderhoud van een zwembad. Controleer de goede staat van de muurborstels, schepnetten, darmen en borstels of zuignappen.

U heeft alle sleutels in handen om uw zwembad goed te onderhouden. Als u deze aanbevelingen opvolgt, kunt u uw zwembad bij mooi weer onbezorgd opnieuw opstarten.

Na het aftellen verschijnt het meetresultaat.

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken