gezondzwembadwater.nl

Chloortabletten en granulaten: wat zijn de nadelen?

Het gebruik van chloortabletten en granulaten heeft potentiële nadelen.

  • Men moet regelmatig tabletten/granulaten manueel toevoegen. De kans dat dit vergeten wordt of dat de dosering niet correct is, is zeer groot.
  • Chloor is enkel effectief als de pH-waarde van het water tussen 7,0 en 7,6 ligt. Men dient manueel de pH van het zwembad op peil te houden. Hier bestaat opnieuw de kans dat de dosering van pH+ of pH- niet correct is.
  • Tabletten of granulaten bevatten steeds cyanuurzuur. Deze chemische stof zorgt ervoor dat uw chloor niet te snel wordt afgebroken door ultraviolette zonnestralen. Echter, het toegevoegde cyanuurzuur verdwijnt niet meer uit het bad, waardoor na elke toevoeging van tabletten of granulaten, de hoeveelheid cyanuurzuur zich verder zal opstapelen. Na één of enkele jaren is de concentratie cyanuurzuur > 70 mg/l. Vanaf dit moment wordt de werking van de toegevoegde chloor verhinderd en wordt het onmogelijk om het zwemwater nog te ontsmetten en helder te houden. Op dit moment rest u nog één uitweg: uw zwembad of spa volledig leegmaken, reinigen en opnieuw vullen met vers leidingwater.
  • Tabletten en granulaten kunnen niet in combinatie met een automatisch meet- en doseersysteem gebruikt worden als gevolg van de aanwezigheid van cyanuurzuur.

terug naar overzicht