gezondzwembadwater.nl

Wat is vrij, gebonden en totaal chloor?

Vrij chloor is in een zwembad of spa aanwezig na toevoeging van vloeibaar chloor, chloortabletten, chloorgranulaten of na activatie van een zoutelektrolyse. De aanwezigheid van vrij chloor, in combinatie met een correcte pH-waarde, zorgt ervoor dat uw water helder en gedesinfecteerd is.

Volgende concentraties vrij chloor dienen gerespecteerd en regelmatig nagemeten te worden (met de HI701, HI96725 of HI83326 fotometer):

  • overdekt zwembad: 0,5 - 1,5 mg/l
  • openlucht zwembad: 0,5 - 3,0 mg/l
  • spa, jacuzzi of whirlpool: 1,0 -3,0 mg/l

Indien de concentratie vrij chloor te laag is, treedt groei op van algen, bacteriën en virussen. Met andere woorden, het zwemwater zal troebel of groen zijn en NIET gedesinfecteerd!

Te hoge concentraties vrij chloor zijn ongezond door de vorming van trihalomethanen zoals chloroform. Bijkomende nadelen zijn de verkleuring van bijvoorbeeld textiel en haren en de aantasting van onder andere zwembadfolie en pvc leidingen. Zwem niet in water met concentraties hoger dan 5 mg/l vrij chloor.

Vanaf het moment dat vrij chloor zich bindt aan de vuildeeltjes in het water, spreekt men over gebonden chloor. Met andere woorden, gebonden chloor is een maat voor de 'vuilvracht' van het water. De maximale concentratie gebonden chloor is 0,6 mg/l. Bij een lage pH (< 7) kan gebonden chloor een irriterende geur veroorzaken met oog, neus- en slijmvliesirritaties tot gevolg.

De som van vrij chloor + gebonden chloor = totaal chloor.

Contacteer uw zwembadinstallateur om het teveel aan vrij of gebonden chloor te laten verwijderen uit uw bad.

terug naar overzicht